De Letter-Greep van…Bertina Mulder

Het bleek nog niet zo eenvoudig te zijn om de letters van mijn naam BERTINA te vinden tussen de titels in mijn boekenkast, want veel titels beginnen met ‘De’ of ‘Het’. Maar het is me gelukt, dit zijn ze: Bonuszoon, Eus, Roodvonk, Taalvoutjes, Inferno, Noem het liefde en Aangespoelde verhalen.

Bonuszoon (2019) is de debuutthriller van Antoinette Kalkman. Antoinette is mede-oprichter van de ThrillerAcademie en zij gaf mij manuscriptadvies toen ik halverwege het eerste concept van mijn misdaadroman De Veluwse verdwijning (2019) was. Uiteraard wilde ik toen ook haar boek lezen.

De roman Eus (2012) is geschreven door Özcan Akyol, die als bijnaam Eus heeft. Ik kocht dit boek in 2015 tijdens een signeersessie. Begin 2016 deed ik via Editio een schrijfcursus Fictie, toen ik bezig was met mijn debuutroman Wisselwerking. Özcan was destijds mijn tutor. Op 20 februari 2016 kocht ik in Deventer zijn boek Turis, dat hij signeerde toen ik net even met een bekende in gesprek was. ‘Ga door met schrijven. Je bent goed!’ schreef hij onder mijn naam. Ik was ontzettend verrast, ik verwachtte alleen een datum en handtekening. Ik heb zijn advies trouwens opgevolgd en ben nu met mijn vierde boek bezig.

Roodvonk (2016) van Sybold Deen is een thriller over een bemande Marsreis. Op het moment dat zijn boek uitkwam, schreef ik aan mijn thriller De rode magneet, die ook over een bemande missie naar Mars gaat. Je kunt je voorstellen dat ik schrok toen ik ontdekte dat hij niet alleen hetzelfde onderwerp had gekozen, maar het verhaal ook nog eens eerder publiceerde. Ik zocht meteen contact met hem en bestelde zijn boek. Gelukkig bleek zijn verhaal te starten ná de landing op Mars, terwijl mijn verhaal zich voor een groot deel afspeelt op aarde en onderweg naar de rode planeet. Mijn manuscriptbegeleider Joris van Casteren stelde me gerust: ‘Ook al kiest iemand hetzelfde onderwerp, je zult nooit hetzelfde verhaal opschrijven.’

Het boekje Taalvoutjes (2013) is uitgegeven naar aanleiding van de Facebookpagina Taalvoutjes. Hierop staan taalmissers uit de media, van winkels, bedrijven of particulieren. Dat deed me denken aan de eindredactie De rode magneet, die bestond uit een interessante sparringsessie met redacteur en recensent Charles Kuijpers. We merkten dat het ontzettend moeilijk was om alle fouten uit een manuscript te halen, telkens kwamen we weer een paar nieuwe tegen. Dit schijnt zo moeilijk te zijn omdat je hersenen je laten zien wat je wilt zien, namelijk de juiste schrijfwijze (de zogeheten hersteltheorie). Het elkaar over en weer uitdagen om de laatste fouten te vinden heeft geleid tot een boek waarvan ik nooit correcties van lezers ontving. Het kan dus wel, de herstelmodus van je hersenen overrulen, maar het kost wel heel veel inspanning.

Inferno (2013) is van Dan Brown, de schrijver van De Da Vinci Code. Ik heb een aantal van zijn thrillers gelezen, de meeste al jaren geleden. Het zijn vaak dikke boeken waar je goed in moet duiken (ik kan slecht namen onthouden en dat is met boeken dus ook een probleem). Ik lees dit soort thrillers vooral op vakantie, omdat ik dan aan één stuk kan blijven doorlezen.

Noem het liefde (2018) is een roman van Daan Heerma van Voss. Het verhaal gaat over een man, Tomas Wolf, die valt voor een veel jonger meisje dat wordt aangeduid met de letter A. De vraag Geloof ik nog in de liefde? staat centraal. Op basis van bepaalde omstandigheden besluit de man in de liefde te geloven. Het boek had lovende recensies. Ze zeggen dat je als schrijver veel kunt leren van andermans boeken, dus kocht ik het. Omdat ik voor dit stukje een titel zocht die moest beginnen met een ‘n’, koos ik dit boek. De bladwijzer zat nog ergens in het midden, blijkbaar heb ik het niet uitgelezen. Ik kan me er ook niet veel meer van herinneren. Ik verwacht dan ook niet dat ik er veel van geleerd heb.

De bundel Aangespoelde verhalen (2019) is geschreven door 15 auteurs, tijdens een schrijfweek van Marelle Boersma op Ameland. Elk verhaal speelt zich af op een van de waddeneilanden. Dit is al de tweede Waddenbundel, de eerste heet Paal 15. In mei 2020 zou ik deelnemen aan Marelle’s derde schrijfweek op Ameland en dus een kort verhaal voor de nieuwe bundel schrijven. Vanwege de coronamaatregelen is de schrijfweek verschoven naar eind oktober 2020. Hopelijk kan het dan wel doorgaan, want het lijkt me erg leuk.

Advertentie

Een reactie op “De Letter-Greep van…Bertina Mulder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s